Hoe je Automower onderhouden in de winter?

Automower winternazicht

De winter nadert snel en het is van belang om je tuin – en in het bijzonder je Automower – voor te bereiden op de koudere maanden. Zoals je je tuinmeubilair en gereedschap met zorg opbergt voor de winter, verdient je trouwe Automower dezelfde aandacht.

Heb je al gehoord van ons Automower Winterhotel? Breng vanaf nu je Automower binnen voor deskundig winteronderhoud. We zorgen voor een grondige inspectie, reiniging en veilige opslag gedurende het winterseizoen. Maar als je liever zelf de handen uit de mouwen steekt, kan je kiezen om je Automower zelf op te bergen en winterklaar te maken.

Kies je voor deze doe-het-zelf route, dan zijn er enkele belangrijke punten om op te letten, die ook waardevol zijn als je voor ons Winterhotel kiest. Ontdek in deze blog stap voor stap hoe je jouw Automower optimaal kan voorbereiden op de wintermaanden, zodat hij klaar is om in de lente weer aan de slag te gaan.

1. Waarom je Automower winterklaar maken

Voordat we in de stappen duiken, is het goed om te weten waarom dit zo belangrijk is. Een goed onderhouden Automower zorgt voor een prachtig gazon zodra de lente aanbreekt. Het verlengt de levensduur van je maaier en zorgt ervoor dat je investering in je slimme tuinhulp het waard blijft.

2. Winternazicht en -hotel bij Slimme Tuin

Bij Slimme Tuin begrijpen we dat je tijd waardevol is en dat je Automower een belangrijk onderdeel is van je tuinonderhoud. Daarom bieden we een volledige winteronderhoudsservice aan om je volledig te ontzorgen. Laat je Automower bij ons achter voor de winter en wij nemen alle zorg op ons: van grondige schoonmaak tot onderhoud, van veilige winteropslag tot tussentijdse oplaadbeurten.

En weet je wat het mooie is? Je hoeft je Automower niet eens zelf schoon te maken voordat je hem binnenbrengt. Wij zorgen voor een grondige schoonmaakbeurt als onderdeel van onze service. Zo bespaar je nog meer tijd en moeite.

Je hoeft geen afspraak te maken. Breng je Automower gewoon binnen tijdens onze reguliere openingsuren.

Heb je liever dat wij je toestel komen ophalen, dan staan we klaar om dit te regelen. Neem contact met ons op en we plannen een ophaalafspraak op een moment dat het jou uitkomt.

Voor klanten met een onderhoudsformule “Zorgen Vrij” of “Schone Pelouze” bij ons, nemen we proactief contact op om de ophaal van je toestel in te plannen.

Onthoud dat een goed onderhouden Automower de sleutel is tot een prachtig gazon in de lente. Laat het over aan de experts bij Slimme Tuin, waar je Automower in goede handen is.

3. Wanneer je Automower winterklaar maken

Wist je dat gras onder de juiste omstandigheden blijft groeien tot in december? De groeisnelheid van gras hangt sterk af van de gemiddelde temperatuur.

Je kan je Automower actief houden tot het gras daadwerkelijk stopt met groeien. Het grote voordeel hiervan is dat je manuele maaibeurten hierdoor kan vermijden.

Puntjes om rekening mee te houden: 

  • Zet de maaihoogte op een hogere stand zodat het gras stevig de winter in kan gaan.
  • Pas eventueel de timer van je Automower aan naarmate de groeisnelheid van je gazon afneemt. Als alternatief parkeer en start je manueel

Liggen er veel bladeren of takjes op het gazon dan is het echter aan te raden om de laatste maaibeurten uit te voeren met een normale maaier. In dit geval kan je reeds vroeger overgaan tot winterklaar maken en je Automower alvast binnenbrengen.

Weeg de voor- en nadelen af en beslis wat het beste is voor jouw tuin en jouw onderhoudsroutine.

vacature mekanieker

4. Schoonmaak en onderhoud

Reinig je Automower grondig voordat je deze opbergt. Verwijder grasresten, bladeren en vuil. Check de mesjes en vervang indien nodig.

5. Opslag in een droge ruimte

Kies je ervoor om je Automower zelf winterklaar te maken? Hou er dan rekening mee dat de temperaturen flink kunnen dalen in de winter. Vorst en vocht beschadigen je maaier. Laad de batterij nog een laatste keer op, schakel volledig uit en berg de Automower op in een droge, vorstvrije ruimte.

6. Bedek en bescherm het laadstation

Tijdens de wintermaanden is het aan te raden om je laadstation, transformator en aansluitingen te beschermen tegen de elementen. Dit telt voor als je hem bij ons binnenbrengt, maar ook voor als je je Automower zelf winterklaar maakt. Dat kan op verschillende manieren:

  • Binnenhalen van het laadstation: Overweeg om alles naar binnen te halen voor maximale bescherming. Echter, bij de opstart in het volgende seizoen is het cruciaal om alles terug op exact dezelfde plaats te zetten om een vlotte werking te garanderen.
  • Beschik je over een beschermhuis, dan kan je het laadstation laten staan. Let wel op als er een grote hoeveelheid sneeuw wordt voorspeld het nuttig kan zijn het beschermhuis extra te ondersteunen.
  • Beschik je niet over een beschermhuis? Geen zorgen. Zet een bak of bloempot over de contactpunten van het laadstation. Zorg er echter steeds voor dat er nog voldoende luchtcirculatie mogelijk is om condensvorming te voorkomen.
  • De stekker van het laadstation mag uit het stopcontact gehaald worden.

Als de transformator onbeschut buiten hangt kan je deze ook best ontkoppelen en binnen bewaren. De aansluitfiches die bloot komen te liggen beschermen door deze bij onder de bloempot of in een speciaal daarvoor voorziene beschermdoos te steken (zeker niet inpakken in een plastiek zakje).

Het nemen van deze voorzorgsmaatregelen zorgt ervoor dat je laadstation in optimale staat blijft, ongeacht de winterse omstandigheden.

Bij Slimme Tuin helpen we je graag bij elke stap van het proces, van advies en installatie tot onderhoud en service. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de voordelen van een robotmaaier voor jouw tuin

Meer slim advies