Het leven zoals het is, Automower installateur

Deel 1: het opmeten van de tuin

In deze episode volgen we onze robotmaaier specialist Tim Buelens tijdens zijn bezoek bij onze geïnteresseerde klant Jos. Welke vragen rijzen er en hoe gaat hij te werk?

“Kan het wel in onze tuin?”

Tim komt uiteraard stipt toe op het afgesproken tijdstip 🙂 en na de begroeting gaat hij met Jos naar de tuin kijken. In een oogopslag kan Tim zien dat de plaatsing van een robotmaaier wel degelijk mogelijk is.  Soms zijn er te smalle doorgangen of hellingen die op het eerste zicht een obstakel kunnen vormen voor onze robot en juist daarom is dit eerste bezoek uitermate belangrijk. Wat onmogelijk lijkt kan uiteindelijk perfect doenbaar zijn en visa versa.

“Hoe weet de maaier waar hij mag komen?”

“De tuin wordt afgebakend met een signaaldraad” gaat Tim verder, “en binnen deze zone zal de maaier kris kras over het gazon rijden zodat hij in een paar dagen tijd zeker alles heeft afgereden”. De signaaldraad wordt aangestuurd vanuit het laadstation en bepaalt tot waar de grasrobot mag komen. Wij installeren deze altijd 5 cm in de grond zodat er bij bv bij het verticuteren geen risico is tot kabelbreuk. Vaak leggen we die ook rond bomen, perken, zwembaden,… om botsingen te beperken. Al is hier en daar botsen zeker geen probleem, er zitten nl. sensoren in die de maaier van richting doen veranderen.

“Wat bij kabelbreuk?”

“En wat als er dan toch een kabelbreuk ontstaat?” merkt Jos terecht op. “Ah, dan moet je een nieuwe Automower kopen” grapt Tim. Een spade ergens verkeerd in de grond steken is uiteraard snel gebeurd maar ook snel verholpen. Met onze ‘Cable Tracker’  sporen wij de breuk op en herstellen deze.

Meten = weten

“Wij kijken vooral naar de omtrek, de oppervlakte en de complexiteit van uw tuin” gaat Tim verder tijdens de toer in de tuin. Waar de omtrek bepalend is bij het berekenen van de installatiekosten is de oppervlakte en de complexiteit van de tuin bepalend voor het type toestel dat het meest geschikt is (zie ook Types Automower). “Het ene toestel kan al wat meer aan dan het andere en we bepalen samen met u welk toestel het beste past in uw tuin”.

Enkele meters verder komen ze bij de afsluiting van de buren terecht. De Automower kan veel, maar niet alles. “Hier zal een smalle rand blijven staan tussen gras en afsluiting” legt Tim uit. Dit komt doordat de messen op een veilige afstand onder het maaidek zitten.  Ideaal zou zijn om hier een strook aan te leggen met borderplanten of kiezels. Dan kan de robotmaaier namelijk tot over de grasrand rijden zodat het gras volledig afgemaaid wordt tot aan de rand. “Wij nemen dit eventueel mee als voorbereiding tot de plaatsing van de Automower. Zoniet, dan is af en toe met de kantenmaaier er langs gaan zeker ook een optie”.

“En is dit veilig voor onze Max?”

Daarmee raakt Jos een belangrijk gegeven aan. Uiteraard voldoet de Automower aan de nodige veiligheidsnormen.

  • Botssensoren: Wanneer de maaier ergens tegenaan botst gaat hij achteruit, draait hij en kiest een andere richting.
  • Tilsensoren laten de maaimessen en de motor onmiddellijk stoppen als de maaier wordt opgetild.
  • Vrijhangende mesjes draaien terug in de schijf als ze in aanraking komen met harde objecten.Messenschijf

Het blijft wel een grasmaaier met vlijmscherpe mesjes onder. Hoewel een ernstig letsel bijna uitgesloten is, raden wij steeds aan om kinderen en dieren in het oog te houden tijdens de maaibeurten.

“Worden ook de moeilijk bereikbare delen gemaaid?”

Wat komt onze Slimme Tim nog zoal tegen: Een smalle doorgang naar een andere deel van de tuin, dan voorzien we een extra draad in de grond om ons grasbeest te begeleiden. Een steile helling, dan kiezen we voor een model dat de hellingsgraad aankan (tot max. 45%).

Uiteindelijk kunnen we al spreken over een vrij complexe tuin met smalle doorgangen en hellingen. Mits een paar kleine aanpassingen hier en daar gaat de automatische maaier dit probleemloos kunnen kort houden.

“Wat gaat het kosten?”

De oppervlakte is berekend, de benodigde kabellengte is geweten en de wensen zijn genoteerd. Tijd voor het opmaken van de offerte. Dat doet Slimme Sam dan even op het bureau en samen met de verduidelijking van de opties en de verschillen tussen de mogelijke voorstellen komen die in de mailbox van Jos terecht. De grootste verschillen liggen naast de prijs meestal in de snelheid en efficiëntie waarop de maaier de tuin zal maaien. Mag hij de hele nacht doorgaan of heeft enkel de ochtendstond goud gras in de mond?

“Een hele nacht? Elke nacht? En het lawaai dan! En wat als het regent?”

De Automowers van Husqvarna zijn uiterst stille maaiers die door weer en wind kunnen rijden. Hou er wel rekening mee dat hij best 5 dagen op 7 zijn ding moet kunnen doen. Voordeel van zo vaak te rijden is dat het gras ‘gemulched’ wordt en mag blijven liggen. Het wordt zodanig fijn gesneden dat het niet verzameld hoeft te worden en snel opgenomen kan worden door de bodem.

 

En om deze aflevering af te sluiten: “Wij verkopen geen maaiers, wij verkopen tijd!”

  • Meer tijd om te genieten
  • Geen gedoe met grasafval
  • Steeds perfect gemaaid gras
  • En een leuke graseter in de tuin

Een robotmaaier kan waarschijnlijk ook in uw tuin, neem gerust met ons contact op en wij komen graag eens kijken.

Laatste aanpassing op: 3 mei 2017 om 16:26

Deel dit bericht