De Grasgoeroe: “Ik volg de weg van het gras”

Met Robotmaaiers kan je het soms zo gek niet bedenken. Het zijn ongelooflijke karakters die van heel wat markten thuis zijn. Vandaar dat wij van Slimme Tuin er enkele hebben gestrikt voor een interview.

Vandaag zijn we op bezoek bij een robotmaaier die bekend staat als de Grasgoeroe.

In alle stilte rijdt onze Grasgoeroe schijnbaar doelloos over het stralend groene gazon. Het lijkt wel alsof hij zomaar wat zigzagt, maar schijn bedriegt, zo vertelt hij zelf.

“Wat jij ziet als zigzaggen, is eigenlijk het volgen van een eeuwenoud Oosters patroon volgens de leer van de Maai Chi. Vrij vertaald betekent dat ‘de weg van het gras’. Eerst maak ik verbinding met het gras. Ik luister naar hoe het ruist en voel hoe het groeit. Daarna start ik mijn pad. Ik laat je even zien hoe dat gaat.”

Onze Grasgoeroe zet zich in beweging. Hij maakt grillige patronen, waarbij geen sprietje ontsnapt aan zijn energetische aandacht.

ST: Kan je even kort beschrijven wat je nu doet?
“Ik breng het gras weer in balans. Ik raak ieder grassprietje aan met een roterende beweging. Zo haal ik het energierijke topje van het gras en schenk ik het terug aan de bodem, waar de wortel dan weer energie uit haalt.”

ST: Is het dat wat ook mulchen wordt genoemd?
“Ach, in het Westen is men het inderdaad Mulchen gaan noemen en spreekt men over bemesting. In de Maai Chi zien wij het eerder als de herbronning van het gras. Waar de wortel eerst voeding schenkt aan het blad, geeft het blad na het maaien weer voeding aan de wortel. Je kan het zien als een kringloop van energie.”

ST: Wat betekent deze aanpak voor het gazon?
“Je kan het zo zien en voelen. Ieder sprietje is zo vervuld van energie, dat het die diepe warmgroene gloed krijgt. Het gazon straalt zo als het ware geluk uit naar iedereen die ernaar kijkt of erop wandelt. Dat is toch echt genieten.”

We kunnen dit enkel maar bijtreden en besluiten nog even mee te genieten door Maai Chi-gewijs onze eigen weg van het gras te bewandelen.

Laatste aanpassing op: 7 januari 2020 om 22:30

Deel dit bericht